Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Sanandadž

Dobro došli u Sanandadž

189
0
29`90

Sanandadž (Sanandağ) je glavni grad provincije Kurdestan. Pod njim leže ostaci srednjovjekovnog grada Sisara. Za vremena Abasida na ovom prostoru je podignuto jako utvrđenje. Međutim, od objekata koji su nekad ukazivali na njegovo značenje ništa nije preostalo.

Sanandadž je danas dvadeset i treći najnaseljeniji grad u Iranu. Poznat je po izradi tepiha, drvorezbarstvu i uzgoju riže. Većinsko stanovništvo su Kurdi.

Kao i svaki veći grad u Iranu, Sanandadž takođe posjeduje stari gradski bazar koji se nalazi na popisu Iranskog nacionalnog blaga.

Gradski muzej, Sanandadž

Kompleks planinskog parka Abidar (Ābīdar) pored prelijepih parkova, izletišta, izvora vode posjeduje i otvoreno kino te zbog toga kao idealno mjesto za kampovanje i porodičan odmor od gradske vreve uvijek bilježi rekordnu posjećenost i jedna je od glavnih atrakcija ovog dijela Irana. U čitavom kompleksu nalazi se nekoliko restorana, čajdžinica, suvenirnica, kao i hotel.

Džumanska džamija nazvana po nekadašnjem namjesniku Kurdestana, potiče iz kadžarskog perioda (1813. godina). U džamiju vodi jedan ulazni ivan nad kojim su postavljene dvije kratkle munare. Kružno oko dvorišta nalazi se dvanaest manjih prostorija čije su fasade prekrivene ukrasnim pločicama. Krov centralne džamijske prostorije sastavljen je od trideset i pet pojedinačnih kupola i lukova. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime