Naslovnica Atrakcije Dobro došli u grad Urumije

Dobro došli u grad Urumije

157
0

Urumije (Ūrumiyye) je glavni grad provincije Istočni Azerbejdžan. Grad se nalazi nadmorskoj visini od 1.330 m, a kroz njega protiče rijeka Šahar Čaj (Šahar ċāy) koja se ulijeva u jezero Urmije koje se nalazi istočno od grada. Grad broji 667 499 stanovnika i deseti je najnaseljeniji grad Irana. Većinsko stanovništvo su Azeri.

Urumije je važan trgovački centar kada je riječ o poljoprivredi Irana. Ova oblast je naročito poznata po proizvodnji jabuka i grožđa, kao i duhana. 

Grad je dao izgraditi seldžučki vladar i sve do IX stoljeća bio je jedan od važnijih centara Perzijskoga carstva. Prva destinacija prvih kršćanskih misionara iz SAD (1835.) bio je upravo grad Urumije. Do 1900. godine kršćani su bili većinsko stanovništvo, ali je većina njih napustila grad za vrijeme Prvog svjetskog rata. 

Ellar Bagi

Prema historijskim podacima područje zapadno od jezera Urumije bilo je naseljeno još u periodu prahistorije. Ovu oblast prate hladne zime, proljeća sa umjernim količinama padavina, suha i topla ljeta i jeseni.

U gradu se nalazi veliki broj uređenih parkova, a u priobalnom dijelu jezera Urmije nalaze se prekrasna turistička sela. Najstariji park u gradu zove se Park-e sa’at (Pārk-e sā‘at). Najveći park je Ellar Bagi u prevodu Park naroda koji se nalazi uz obalu rijeke Šahar čaj. Pored jezera Urmije, u blizini grada nalazi se još jedan broj jezera koji plijene pažnju turista.

Grad Urumije je sportski centar kada je riječ o odbojci budući da je odbojkaški tim ovog grada državni prvak u ovome sportu. Tako je 2010. godine Azijsko prvenstvo u odbojci održano upravo u gradskoj areni.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime