Naslovnica Atrakcije Tradicionalne vještine tkanja tepiha u Kašanu

Tradicionalne vještine tkanja tepiha u Kašanu

230
0

Gotovo jedan od tri stanovnika Kašana zaposleni su u izradi tepiha, s više od dvije trećine ženskih tkalaca tepiha. Proces tkanja počinje s dizajnom, koji je razrađen između niza osnovnih stilova, uključujući i motive kao što su cvijeće, lišće, grane, životinje i historijske scene. Tkani su na tkalačkom stanu poznatom kao dar, od pamuka ili svile. Vuna ili svila veže se na osnovu s prepoznatljivim perzijskim čvorom, koje na mjestu drži red tkanja, pritisnut češljem.

Antički tepih iz Kašana

Perzijski stil tkanja (takođe poznat kao asimetrično čvorovanje) posebno delikatno se primjenjuje u Kašanu, tako da je stražnja strana tepiha fino i ravnomjerno zamršena. Boje tepiha iz Kašana dolaze iz različitih prirodnih boja, uključujući korijen broćike, kore oraha i nara i lišća vinove loze. Tradicionalne vještine tkanja kašanskih tepiha prenose se na kćeri kroz šegrtovanje po uputama od svojih majki i baka. Šegrtovanje je takođe način na koji ljudi uče svoje vještine projektovanja, bojenja, sječenja, rada na tkalačkom stanu i izrade alata.

Tradicionalna vještina tkanja tepiha u Kašanu uvrštena je na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa 2010. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime