Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Nagali – iransko dramsko pripovijedanje

Nagali – iransko dramsko pripovijedanje

63
0

Nagali ili iransko mitološko pripovijedanje je najstariji oblik dramskog izvođenja u Islamskoj Republici Iran i dugo je igrao važnu ulogu u društvu, od dvorova do sela. Izvođač – nagal – pripovijeda priče u stihu ili prozi prateći ih gestikulacijom i pokretima, a ponekad i instrumentalnom muzikom i oslikanim svicima. Nagali funkcionišu i kao zabavljači i kao nosioci perzijske književnosti i kulture, i moraju biti upućeni u lokalne kulturne izraze, jezik i dijalekte, i tradicionalnu muziku. Nagali zahtijeva značajan talenat, dobro pamćenje i sposobnost improvizacije s vještinom da očara publiku. Nagal, odnosno narator, je prepričavao događaje koji su u skladu sa povodom i profilom slušalaca. Svake noći on je iznosio samo jedan dio svoga kazivanja, uglavnom iz iranskog nacionalnog epa Šahname, što je publiku činilo željnom da dođe i sljedeće noći kako bi čuli nastavak priče. Nagali tokom izvođenja nose jednostavne kostime, ali takođe mogu nositi drevne kacige ili oklope kako bi se rekreirale scene bitaka. Postoje i ženski nagali, pripovjedačice, koje nastupaju pred mješovitom publikom. Narator sa sobom ima jednostavan drveni štap koji ima ključnu ulogu u njegovom nastupu i služi umjesto oružja, stvari, predmeta i ljudi. Na sebi ima kapu, šal, prsten, papuče i dugačku košulju.

Nagali su donedavno smatrani za najvažnije čuvare narodnih priča, etničkih epova i iranske narodne muzike. Nagali se nekad izvodio na javnim mjestima, u kafečajnicama, šatorima nomada, kućama i historijskim mhestima poput drevnih karavansaraja. Međutim, pad popularnosti kafečajnica, u sprezi sa novim oblicima zabave, doveo je do smanjenog interesovanja za ovu vrstu pripovijedanja. Starenje majstora izvođača moršeda i pad popularnosti među mlađim generacijama uzrokovali su rapidno smanjenje broja kvalifikovanih nagala čime je ugrožen sam opstanak ovog oblika dramske umjetnosti.

Nagali je 2011. godine upisan na Unesko listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime