Naslovnica Atrakcije Teheran: Džamijski kompleks Hazreti Abdulazim

Teheran: Džamijski kompleks Hazreti Abdulazim

164
0

Džamijski kompleks “Hazreti Abdulazim”, smješten je u Reju na jugu Teherana, u čijem sastavu su ”Imamzade” haremi – Imamzade Taher i Imamzade Hamze.

Novim arhitektonskim rješenjima proširen je obim cijelog kompleksa na 100.000 kvadratnih metara. Sastavni dio kompleksa čini Centralna biblioteka, sagrađena na tri sprata, površine od 5.000 kvadratnih metara. Nema pouzdanih podataka o vremenu njene gradnje, međutim u historijskim spisima se bilježi da je postojala i u vrijeme dinastije Safavida. Predanja kažu da je 1.037.godine, po solarnom kalendaru, šah Abas Safavi ovoj biblioteci poklonio 120 poveza knjiga. Svaka knjiga imala je ugraviran kraljevski žig i pečat, a nekoliko ovih primjeraka i danas je u vlasništvu ove knjižnice.

Stara biblioteka radila je do 1.300. godine, kada je privremeno zatvorena.

Potom je ponovo aktivirana 1.324. godine, sa proširenim kapacitetom, uz pomoć hadži šejha Dževada Moazenia, koji je godinama poslije sakupljao i kupovao vrijedne knjige za obnovljenu knjižnicu.

Šejh Moazeni je pomoću ljudi dobre volje i vlastitom snalažljivošću, za veoma kratko vrijeme obnovio književni fond sa više hiljada primjeraka.

Današnja biblioteka sadrži prava književna blaga; primjera radi stare crtane knjige ili tekstualne eksponate sa slovima ugraviranim u kamenu i olovu. Pored starih sabranih djela ovdje se mogu pronaći i knjige na: arapskom, hebrejskom, engleskom i francuskom jeziku.

Ako bi se izvršio odabir po vrijednosti i posebnosti pojedinih djela kritičari su mišljenja da među njima prednjači ”Tahrirol Atikam”, knjiga koju je 766. godine napisao Alame Heli.

Danas biblioteka raspolaže modernom opremom, koja je potrebna mladim naraštajima u njihovom istraživačkom i naučnom radu.

Velika musala izgrađena je na površini od 8.000 metara kvadratnih i ima dva sprata. Ovako veliki prostor omogućava vjernicima komociju za obavljanje namaza i molitvu.

Vanjski dio musale mješavina je islamskog i modernog građevinarstva. Lijepe arhitektonske šare i keramički vitraži obogaćuju kolorit ovog objekta, pa svaki posjetilac ostaje zadivljen njegovim izgledom.

Obzirom da je hazreti Abdulazim bio u svijetu poznati islamski tradicionalist, na jugoistočnoj strani džamije izgrađen je Fakultet za proučavanje hadisa. Zgrada fakulteta smještena je na 23.000 kvadratnih metara i ima specijalnu knjižnicu tzv.- Vidljivi salon, zatim salu za konferencije i astrološki centar. Pomenuti fakultet svake godine raspisuje konkurs preko kojeg se – posebnim odabirom, prima samo po nekoliko polaznika.

I astrološki centar ima vlastitu biblioteku a predavači u ovom centru su istaknuti  sveučilišni radnici, koji skupa sa svojim studentima postižu zapažene rezultate u istraživačkim aktivnostima.

U Iranu su se tradicionalno, pored hodočasničkih objekata – poput ovog, gradili i naučni centri za izobrazbu studenata i uleme. U sastavu kompleksa “Hazreti Abdulazim”, na sjevernoj strani pored harema, nekada je bila i škola ”Borhan”. U novije vrijeme pristupljeno je njenoj rekonstrukciji, tako da se uskoro očekuje puštanje u rad vrijedne naučne ustanove, koja će raspolagati specijalnom književnom ”arhivom znanja”.

Stara vrata, rukopisi, slike, zemljani i metalni predmeti i mnoge druge stare, ali uistinu vrijedne stvari, smještene su na izložbenom prostoru od 3.500 metara kvadratnih i dostupne posjetiocima muzeja.

A za sve one, kako domaće tako i strane posjetioce, koji dođu u obilazak kompleksa “Hazreti Abdulazim”, sagrađen je hotel kapaciteta od 3.000 prenoćišta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime