Naslovnica Atrakcije Mezar hazreti Fatime Masume u Komu

Mezar hazreti Fatime Masume u Komu

449
0
AmirAli Javadian

Nijedan drugi iranski grad ne odiše tolikim vjerskim nabojem kao Kom – grad u kome se nalazi mezar hazreti Masume, kojeg svaki dan posjeti na hiljade vjernika i hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

Hazreti Masum, kćerka je Muse ibn Džafera. Rođena je 173. godine po Hidžri u gradu Medini. Fatima Masum bila je umna i blaga žena, moćna učiteljica i velika vjernica.

Ona je 201. hidžretske godine, odnosno 818. po gregorijanskom kalendaru doputovala je iz Medine u Iran, u posjetu svom bratu Imamu Rezi. Na svom putu kroz grad Kom naglo se razboljela i kroz nekoliko dana umrla, u 28. godini života. U pojedinim knjigama ostalo je zapisano da su je otrovali neprijatelji njenog brata. Pokopana je na mjestu gdje je danas sagrađen mauzolej pod nazivom Hazreti Masuma.

Poslije smrti hazreti Fatime Masum prijatelji i poštovaoci Ehli Bejta izgradili su jednostavan mauzolej koji stameno prkosi vremenu već više od tri vijeka.

256. hidžretske godine, uz saglasnost vjerske zajednice, jedan islamski velikan je pri svojoj posjeti Komu dogradio kupolu na džamiji u kojoj se nalazi mezar rahmetli Masume.

Dugo vremena su džamija i kupola imale isti izgled, međutim 925. hidžretske godine, po naredbi kraljice Bejgom-supruge tadašnjeg iranskog kralja Esmaila, proširena je unutrašnjost mesdžida i sagrađena velelepna kupola.

Unutrašnji zidovi džamije su prefarbani i ukrašeni zlatom i abažurom a sama kupola uljepšana je raznobojnom keramikom. No, u vrijeme vladavine dinastije Safavida počelo je detaljnije uređivanje harema i same zgrade, a napravljen je i vrt ispred džamije sa posebnim terasama.

Od tog vremena na ovamo u velikoj mjeri se poklanja pažnja uređenju i održavanju ovog časnog mjesta.

Harem i džamija hazreti Masum smješteni su na istočnoj obali rijeke Kom. Kako se grad razvijao i rastao čitav kompleks se vremenom našao u samom središtu grada.

Prvo što svakom posjetiocu privuče pažnju na ovom zdanju je zlatna kupola iz 13.vijeka, visoka 16 metara, obložena i uljepšana zlatnim šipkama.

Njen graditelj je Iranac mimar Mahmud Komi, koji je svojeručno uradio pozlatu kupole.

Ispod kupole je mezar, odnosno bogato ukrašeni mauzolejski prostor. Na mauzolejskim zidovima nalaze se slike rađene u srebru, rukom isfahanskih zanatlija, između kojih je najupečatljivija ona pod nazivom ”Zerih”.

Tavanica mauzoleja ukrašena je crtežima i ogledalima koji datiraju iz 13.vijeka. Ručno rađeni tepisi, kao prostirka na mermernim podovima, i ogromni lusteri, značajno doprinose ljepoti ovog svetog mjesta.

U vrtu koji okružuje džamijsko zdanje izgrađeni su trijemi nad kojia se izdižu stubovi umjetnički ukrašeni keramikom, ogledalcima, crtežima, pozlatama i arhitektonskim šarama.

Sem pomenutih trijema na ulazima u dvorište vrta sagrađene su i terase, od kojih su najpoznatije ”Zlatna” i ”Ogledalo” terasa.

Zlatna terasa nalazi se na sjevernoj strani ulaza u harem i ukrašena je malim osmokutnim komadićima keramike. Na njenom centralnom dijelu uočljivi su predivni natpisi na plavoj podlozi.

Na istočnoj strani ulaza nalazi se visoka terasa koja se zbog staklenih stubova zove Ogledalo terasa. Ovaj rad ideja je iranskog umjetnika mimara Hasana Komija, koji je živio u 13. vijeku.

Sveukupno, zgrada mauzoleja ima specifičan sjaj i veličanstvo, te pokazuje sav umjetnički talenat i vjerski zanos Iranaca.

Zaštita i očuvanje harema hazreti Masum pokazuje kako se više od 12 stoljeća poštuje i njeguje uspomena na Poslanikov Ehli Bejt.

Osim mezara Hazreti Masume, u gradu Komu su ukopani još neki članovi porodice poslanika Muhammeda s.a.v.s. Svaki mezar ima svoj mauzolej u čijim konstrukcijama se vide najljepši arhitektonski metodi izrade, koji datiraju iz različitih vremenskih razdoblja.

Pomenut ćemo mauzoleje: Imamzade Ali ibn Džafera, Imamzade Ahmeda ibn Gasema i Imamzade Hamza.

U gradu Komu ima i veliki broj drevnih vjerskih objekata kao što su mesdžidi – Džome, Azam i Džamkaran.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime