Naslovnica Vijesti Sedmica svete odbrane: U osam iranskih pokrajina otvoreni muzeji

Sedmica svete odbrane: U osam iranskih pokrajina otvoreni muzeji

135
0

Povodom obilježavanja Sedmice svete odbrane, u Iranu je u srijedu, 23. septembra, putem video konferencije upriličeno otvorenje muzeja u osam pokrajina: Ardabil, Alborz, Ilam, Čaharmahal i Bahtijari, Huzestan, Horasan Razavi, Kom i Markazi.

Muzeji raspolažu najmodernijim vizuelnim sistemom uključujući projekcije i video zidove kao i audio zapisima.Posebnost muzeja su izložbe i video projekcije kojima čuvaju sjećanje na oslobođenje strateškog grada i luke Horamšahr na jugozapadu Irana.

Horamšahr je, u oktobru 1980.godine, okupiran od strane vojske režima Sadama Huseina, da bi iranske snage u maju 1982.godine oslobodile taj grad.

Istovremeno je u Muzeju svete odbrane u Teheranu otvorena izložba dostignuća svete odbrane. U okviru izložbe upriličene su posebne sesije u prisustvu kulturnih, umjetničkih i književnih ličnosti, ulični teatarski performans u izvedbi Centra za scenske umjetnosti te predstavljanje tematskih knjiga.

Prema iranskom kalendaru 31. šehrivera (21.septembra) počinje obilježavanje Sedmice svete odbrane, manifestacija kojom se odaje počast onima koji su žrtvovali svoje živote tokom osam godina otpora okupatorskim snagama lojalnim iračkom diktatoru Sadamu Huseinu.

Tim povodom je vrhovni iranski lider ajatollah Sejjid Ali Hamenei utorak, 22.septembra, u svom obraćanju putem video konferencije kazao da je iranski narod u tom ratu ostvario jasnu pobjedu i da bi bilo kakav čin agresije na Iran bio veoma skup za napadače.

„Rat nas je naučio da su neke stvari koje se čine nemogućima, zapravo, moguće“ – kazao je iranski lider i dodao da je iračka agresija na Iran otkrila pravo lice zapadnog svijeta iranskom narodu, svijeta koji je agresora pomagao čak i hemijskim naoružanjem, uprkos tvrdnjama o ljudskim pravima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime