Naslovnica Atrakcije Badab-e Surt – živopisna destinacija za ljubitelje prirode

Badab-e Surt – živopisna destinacija za ljubitelje prirode

370
0

Badab-e Surt je prirodni lokalitet u pokrajini Mazandaran na sjeveru Irana, 95 kilometara južno od grada Sari i sedam km zapadno od sela Orost.

Mazandaran je jedna od najgušće naseljenih pokrajina i ima različite prirodne resurse, pogotovo velike zalihe nafte i prirodnog plina.

“Badab-e Surt” je zbog svoje ljepote i prirodnih svojstava našao svoje mjesto na UNESCO listi svjetske prirodne baštine.

Izvori Badab-e Surt dva su odvojena izvora vode sa različitim prirodnim svojstvima, smješteni na nadmorskoj visini od 1.840 metara.

Na prvom izvoru izvire veoma slana voda koja se nakuplja u malenom prirodnom bazenu. Smatra se da voda ovog izvora ima ljekovita svojstva i da pomaže u liječenju reumatskih oboljenja i nekih vrsta bolesti kože.

Na drugom izvoru izvire voda kiselog okusa, a stijene oko izvora su narandžaste boje, zbog znatne koncentracije oksida željeza na izvorištu.

Terase Badab-e Surta sačinjene su od sedre. Hiljadama godina je voda koja izvire u ovim planinama, taloženjem mineralnih čestica stvarala brojne narandžaste, crvene i žute bazene u obliku prirodnih kaskada.

Sjeverno od izvora raste gusta borova šuma, krajolikom na istoku dominira nisko rastinje i žbunje, a na zapadu se mogu vidjeti brojni kamenolomi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime