Čelo kebab je kralj svih kebaba i iranskih specijaliteta.
Čelo u prevodu znači “kuhana riža”, a kebab “meso s roštilja”. Za pripremanje pravog teheranskog čelo kebaba važno je odabrati dobar janjeći file. Ako ga ne uspijete nabaviti, uzmite janjeće nožice ili but. Tajna dobrog čelo kebaba leži u mariniranju mesa. Meso marinirajte dan do dva, u soku od luka ili jogurtu.
Prema staroj perzijskoj tradiciji čelo kebab se servira na tanjiru s puno riže. U sredini riže napravi se udubljenje u koje se stavljaju žumanca, komadići maslaca te ispečeni kebab. Na kraju se kebab posipa s dvije male kašike somaka (kiselkasti začin). Somak je kod nas teško nabaviti pa ga ne morate nužno koristiti. Sve se dobro pomiješa i jede.
Sastojci:
2 do 2,5 kg janjećeg mesa
4 velike kašike limunovog soka
1 velika glavica narendanog luka
1 mala kašika šafrana
so i biber po želji
1-2 male kašike somaka
Priprema:
Očistite janjetinu i s nje odstranite višak masnoće. Meso narežite po dužini, na komade debljine 3 cm i dužine 10 cm. Narendanom luku dodajte šafran te u tome marinirajte meso kako bi postalo mekanije i ukusnije. Meso prekrijte masnim papirom i ostavite preko noći da odstoji u frižideru.
Prije pečenja posolite i pobiberite prema želji, a zatim ga ispecite na roštilju. Poslužite s čelom, maslacem i jednim žumancetom te pospite somakom.
Ova količina dovoljna je za 6-7 osoba.