Naslovnica sve Mormodika – prirodni insulin, ljekovita biljka koja se uzgaja na sjeverozapadu Irana

Mormodika – prirodni insulin, ljekovita biljka koja se uzgaja na sjeverozapadu Irana

444
0

Mormodika, gorka dinja, karela (Momordica charantia) tradicionalno se koristi u kuhinji i medicini kod naroda Azije, Afrike i Južne Amerike.

Ova tropska biljka raste kao loza, dugih i rascjepkanih gorkih listova i žutih cvijetova. Najpoznatija je po svom plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu. Plod podsjeća na bradavičastu tikvicu izduženog oblika, kao i na krastavac. Dok je mlad, zelene je boje, a kad sazri postaje narandžasto-žut. Zreo puca na tri djela i pojavljuju se jarkocrvene sjemenke, gorke i jestive.

Osim ploda, koriste se listovi, cvjetovi i ulje sjemenki. Za konzumiranje plod mormodike je najpogodniji dok je još zelen, jer tada sadrži najvise vitamina C, vitamina A. Obiluje kalijumom i fosforom, magnezijumom, cinkom, manganom, folatima, vlaknima i drugim korisnim sastojcima, koji povoljno djeluju na imunitet.

Ova čudesna biljka je izuzetno cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Najvažnije dejstvo je u uništavanju kancerogenih ćelija. Pomaže kod dijabetesa, pri zarastanju rana i opekotina, reguliše probavu, štiti od malarije, virusnih oboljenja, ubija parazite u crijevima.

Mormodika je prirodni insulin, sadrži specifičan sastojak glikoprotein lektin koji smanjuje koncentraciju nivoa šećera u krvi. On je po aktivnosti sličan insulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i djeluje kao imunomodulator.

Najnovija istraživanja su pokazala da mormodika djeluje protiv ćelija raka jetre, gušterače, prostate, želuca, dojke, debelog crijeva. Aktivni sastojci soka gornje dinje ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Mormodika se ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog tvari iz biljke koje mogu da izazovu kontrakcije maternice a dojilje putem mlijeka bebe snabdijevaju materijama iz biljke koje su nepoželjne za najmlađi uzrast.

U Iranu se ova čudesna biljka uzgaja u plastenicima na području Urumije, na sjeverozapadu zemlje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime