Dolmeh u prevodu s perzijskog znači “punjen” i odnosi se na razne vrste povrća ili voća punjenih mesom i rižom.
Dolmeh barg naziv je za punjeno lišće od vinove loze, omiljeno jelo u zemljama Srednjeg istoka, na području Kavkaza i Jermenije.
Sastojci:
- 50 listova vinove loze
- ⅔ čaše riže
- 500 gr mljevenog junećeg mesa
- pola čaše sitno nasjeckanog mladog luka
- pola čaše sitno nasjeckanih listova celera
- pola čaše sitno sjeckane mirođije (po želji)
- pola male kašike soli
- pola male kašike bibera
- pola male kašike cimeta
- 2 velike kašike rastopljenog maslaca
- 2 i po čaše vode
- 4 male kašike limunovog soka
Priprema:
Lišće vinove loze stavite u cjediljku, operite ga hladnom vodom i ocijedite. Skuhajte rižu. Mesu dodajte sjeckano povrće, začine, rastopljeni maslac i pirinač te izmiješajte rukom. Mješavinom punite lišće vinove loze. Lonac obložite praznim listovima na koje ćete složiti oblikovane sarme. Dodajte 2 čaše vode i limunov sok. Pritisnite ih tanjirom i kuhajte oko sat i pol, dok sarme ne omekšaju. Sarme poslužite s čvrstim jogurtom. Ovo se jelo može posluživati hladno i toplo. Ako koristite svježe listove vinove loze, birajte manje i mekše. Listove operite u vreloj vodi i natapajte ih 10 minuta dok ne omekšaju.
Ova količina dovoljna je za 6 osoba.
Prijatno!