Naslovnica Iranska kuhinja Dolmeh barg – Sarme od vinove loze

Dolmeh barg – Sarme od vinove loze

86
0

Dolmeh u prevodu s perzijskog znači “punjen” i odnosi se na razne vrste povrća ili voća punjenih mesom i rižom. 

Dolmeh barg naziv je za punjeno lišće od vinove loze, omiljeno jelo u zemljama Srednjeg istoka, na području Kavkaza i Jermenije.

Sastojci:

  • 50 listova vinove loze
  • ⅔ čaše riže
  • 500 gr mljevenog junećeg mesa
  • pola čaše sitno nasjeckanog mladog luka
  • pola čaše sitno nasjeckanih listova celera
  • pola čaše sitno sjeckane mirođije (po želji)
  • pola male kašike soli
  • pola male kašike bibera
  • pola male kašike cimeta
  • 2 velike kašike rastopljenog maslaca
  • 2 i po čaše vode
  • 4 male kašike limunovog soka

Priprema:

Lišće vinove loze stavite u cjediljku, operite ga hladnom vodom i ocijedite. Skuhajte rižu. Mesu dodajte sjeckano povrće, začine, rastopljeni maslac i pirinač te izmiješajte rukom. Mješavinom punite lišće vinove loze. Lonac obložite praznim listovima na koje ćete složiti oblikovane sarme. Dodajte 2 čaše vode i limunov sok. Pritisnite ih tanjirom i kuhajte oko sat i pol, dok sarme ne omekšaju. Sarme poslužite s čvrstim jogurtom. Ovo se jelo može posluživati hladno i toplo. Ako koristite svježe listove vinove loze, birajte manje i mekše. Listove operite u vreloj vodi i natapajte ih 10 minuta dok ne omekšaju.

Ova količina dovoljna je za 6 osoba.

Prijatno!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime