Naslovnica Atrakcije Čogha Zanbil Zigurat

Čogha Zanbil Zigurat

27
0

Čogha Zanbil je drevni hram koji pripada civilizaciji Elam koja je vladala 3500. godine prije nove ere Čogha Zanbil je ostao iz Dur Untaš Cityja (Grad Untaš) i nalazi se u blizini Šuša (drevni grad) u provinciji Khuzestan.

Ovaj spomenik se nalazi u provinciji Khuzestan, jugoistočno od Šuša. Izgradio ga je 1250. godine prije Krista Untaš Napiriša, veliki kralj Elama, uglavnom u čast velikog boga InShoushinak-a, čuvara Šuša. Spomenik je, zajedno sa civilizacijom Elam, uništen tokom napada asirskog Asurbanipala skriven pod zemljom sve do savremenog perioda kada ga je iskopao Roman Ghiršman, francuski arheolog koji se specijalizirao za drevni Iran.

U početku je bio visok 52 metra i sastojao se od 5 spratova. Danas je visok 25 metara i od njega je ostalo samo dva i po sprata.

Infrastruktura Čogha Zanbila bila je kvadrat veličine 105×105, odnosno dvostruko veći od fudbalskog terena.

Ova građevina je prvi historijski spomenik u Iranu koji je 1979. godine upisan u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Svijet cijeni Čoga Zanbil kao vrijedan spomenik. Orijentalisti smatraju Čogu Zanbil prvom vjerskom građevinom u Iranu.

To je najveći zigurat na svijetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime