Naslovnica Biblioteka “Učitelj ljubavi” – Osvrt na život i rad profesora Seyyeda Mahmouda Hessabyja,...

“Učitelj ljubavi” – Osvrt na život i rad profesora Seyyeda Mahmouda Hessabyja, oca fizike i modernog inžinjerstva Irana

63
0

Autor: Iraj Hessaby

Izdavač: “Novi mozaik”

Prevodilac: Ilhet Kadrić

Godina izdanja: 2017.

ISBN: 978-9926-8062-2-4

Mnogo je naučno-kulturnih aktivnosti vrijednih pažnje koje je profesor Hessaby pokrenuo za vrijeme svoga života, a spomenut ćemo samo neke: pokretanje prvog električnog generatora u državi; osnivanje prvog eksperimentalnog pogona za primijenjene nauke u Iranu (1928. godine); osnivanje prvog radija u državi (1929. godine); osnivanje prvog pogona za proizvodnju autodijelova ručne izrade u Iranu (1931. godine); proizvodnja i pokretanje prve antene za slanje signala u državi (1931. godine); osnivanje prve privatne bolnice u Iranu pod nazivom “Bolnica Gouharshad” (u znak sjećanja na svoju časnu majku 1931. godine); osnivanje prvog centra za meteorologiju u Iranu (1932. godine); dizajn, montaža i pokretanje prvog uređaja za radiologiju u državi (1933. godine)… osnivanje Centra za industrijsko istraživanje Sugdai (istraživanje u fizici, elektronici, fizičkoj optici i sistemu vještačke inteligencije (1984. godine).

Profesor je kod svjetskih učenjaka i fizičara bio prepoznatljiv po svojoj teoriji “Beskonačnost atoma”. On je bio jedini iranski učenik profesora Ajnštajna i u toku života razmjenjivao je mišljenje sa svjetskih učenjacima kao što su Šredinger, Boren, Dirak, Boher itd.

Profesor je 1990. godine od strane Svjetske naučne zajednice izabran za “Prvog čovjeka svjetske nauke” i na kongresu “Šezdeset godina fizike u Iranu” (1988. godine) dobio nadimak “Otac fizike i modernog inžinjerstva Irana”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime