Naslovnica Iranska kuhinja Guš Barreh – Perzijski ravioli

Guš Barreh – Perzijski ravioli

120
0

Sastojci:
1 čaša brašna 
250 gr mljevene junetine ili janjetine 
1 manja glavica naribanog luka 
4 i pol čaše vode
¼ čaše sjeckanog peršina 
1 mala kašika suhe mente 
1 i pol mala kašika soli 
¼ male kašike bibera 
¼ male kašike cimeta 

Priprema:
Prosijte brašno, dodajte mu so i sipajte ga u duboku posudu. U sredini napravite udubljenje. Postepeno dodajte vodu i miješajte viljuškom ili mijesite rukom, dok tijesto ne bude dobro umiješeno. Prenesite ga na dasku te ga nastavite mijesiti dok ne postane glatko. Potom ga prekrijte krpom i pustite da odstoji 10 minuta. Mljeveno meso stavite u drugu posudu, dodajte mu luk i začine te dobro izmiješajte. Tijesto podijelite na dijelove koje možete obrađivati. Potom jedan po jedan dio izvaljajte te razrežite na kockice veličine 5 cm. Na svaki komadić tijesta stavite pola male žlice mesne mješavine te ga preklopite s drugom polovicom tijesta (kao sendvič). Krajeve dobro pritisnite prstima da se ne otvaraju. Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili malo soli. Kad voda zakipi stavite punjene komadiće tijesta. Kuhajte ih 15-tak minuta. Pomiješajte cimet i mentu. Neposredno prije nego što tijesto sklonite s vatre dodajte peršin i mješavinu cimeta i mente. Servirajte s čvrstim jogurtom. Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime