Šipak je Irancima omiljeno voće pa ga koriste na razne načine. Ne jedu ga samo svježeg, već u čorbama, umacima i u desertima. Varivo od šipka obično se priprema zimi. Može stajati nekoliko dana, a okus mu je iz dana u dan sve bolji.
Sastojci:
250 gr mljevenog junećeg mesa
1 manja glavica naribanog luka
1/4 male kašike cimeta
1/4 male kašike bibera
8 čaša vode
2 male kašike soli
pola čaše riže
1 čaša narezanog špinata
pola isjeckanog mladog luka
1 i pol čaša sjemenki šipka ili 1 čaša soka od šipka
1/3 čaše šećera
1 kašika limunovog soka (po želji)
1 kašika sušene mente
Priprema:
Meso stavite u posudu. Dodajte naribani luk i začine te dobro izmiješajte. Meso oblikujte u kuglice veličine oraha. U lonac od 2 litre ulijte vodu, dodajte so i rižu te kuhajte 15 minuta. Ogulite svježi šipak i izdvojite sjemenke do količine koja vam je potrebna – jedna i pol čaša. U lonac s rižom dodajte mesne okruglice, sjemenke od šipka i šećer te kuhajte još 20 minuta na tihoj vatri ili dok se meso ne skuha. Suhu mentu protrljajte među dlanovima kako bi je usitnili. Mentu, cimet i papar dodajte varivu neposredno prije nego što ga maknete s vatre. Na kraju, po želji, dodajte malo limunovog soka, ako mislite da je potrebno. Ova količina dovoljna je za 5 – 6 osoba.