Pokrajina Sistan i Baluchestan na jugoistoku Irana uživa širok spektar jedinstvenih atrakcija i prirodnih resursa.
S obzirom na klimu koja tamo traje četiri sezone, poljoprivrednici uzgajaju tropsko voće koji se ne može naći u drugim dijelovima zemlje. Većina Iranaca nije ni čula za nazive tih voćki, a kamoli ih probala.

Falsa, guava, sapodila, šećerna jabuka, papaja, jambolan, tamarin, tropski badem, žižula, mango, jojoba, banana – spadaju u širok asortiman egzotičnog voća koje se sadi i bere samo u ovoj jugoistočnoj pokrajini.

Zbog blizine Omanskog mora i Indijskog okeana, ovo područje ima veoma plodno tlo za uzgajanje raznih tropskih kultura.
Većina ovih voćki, zbog svog kvaliteta i specifičnog okusa i mirisa koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Papaja se, na primjer, koristi u liječenju rana i kancera. Takođe, ljekovita je za bubrege i kosu. Jambolan pomaže kod regulisanja rada srca i liječenja anemije.