Kukuje bademdžan obično se jede za užinu, ali možete ga pripremati i za ručak i za večeru.
Sastojci:
4 plava patlidžana srednje veličine
pola čaše ulja
1 mala kašika soli
1 mala kašika bibera
pola male kašike bijelog luka u prahu
3 male kašike limunovog soka
4 bjelanca
4 žumanca
2 velike kašike maslaca
Priprema:
Oljuštite patlidžane. Narežite ih po dužini i pržite na ulju dok ne porumene. Ostavite ih da se ohlade. Potom ih stavite u posudu i dobro izgnječite. Dodajte začine i sok od limuna te dobro izmiješajte. Umutite bjelanca i razmutite žumanca. Bjelanca pažljivo pomiješajte sa žumancima te sve zajedno dodajte patlidžanima. Maslacem premažite pleh za pečenje i u njega ulijte dobijenu masu. Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 180° C. Poslužite preliveno jogurtom. Prije pečenja možete narendati sir i posuti ga po smjesi.
Ova količina dovoljna je za 4 osobe.