Naslovnica Iranska kuhinja Kukuje bademdžan – Zapečeni plavi patlidžani

Kukuje bademdžan – Zapečeni plavi patlidžani

52
0

Kukuje bademdžan obično se jede za užinu, ali možete ga pripremati i za ručak i za večeru.

Sastojci:

4 plava patlidžana srednje veličine

pola čaše ulja

1 mala kašika soli

1 mala kašika bibera

pola male kašike bijelog luka u prahu

3 male kašike limunovog soka

4 bjelanca

4 žumanca

2 velike kašike maslaca

Priprema:

Oljuštite patlidžane. Narežite ih po dužini i pržite na ulju dok ne porumene. Ostavite ih da se ohlade. Potom ih stavite u posudu i dobro izgnječite. Dodajte začine i sok od limuna te dobro izmiješajte. Umutite bjelanca i razmutite žumanca. Bjelanca pažljivo pomiješajte sa žumancima te sve zajedno dodajte patlidžanima. Maslacem premažite pleh za pečenje i u njega ulijte dobijenu masu. Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 180° C. Poslužite preliveno jogurtom. Prije pečenja možete narendati sir i posuti ga po smjesi.

Ova količina dovoljna je za 4 osobe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime