Naslovnica Iranska kuhinja Sib Polo – jednostavno i ukusno

Sib Polo – jednostavno i ukusno

105
0

Sib polo je jelo iz zapadnog iranskog grada Kermanšah.

Sastojci:

1 kg piletine izrezane na komade

1 glavica luka

3 čaše riže

2 krompira

100 g suhog ili svježeg kopra

1/4 čajne kašike šafrana

50 g putera

So, biber, kurkuma i kumin

1/3 čaše grožđica

ulje

Priprema:

Isperite rižu i namočite je. Marinirajte komade piletine solju i mljevenim biberom. U lonac nalijte dvije čaše vode da prokuha, dodajte sjeckani luk. Dodajte zatim komade marinirane piletine. U vodu dodajte malo kurkume i ostavite da se komadići piletine kuhaju.

Piletinu izvadite iz vode i zasebno je pržite u ulju. Pržite i narezan krompir.

U lonac ulijte četiri do pet čaša vode i stavite je na vatru. Dodajte puter u vodu. Dodajte malo kurkume, a zatim i rižu i kuhajte rižu dok se voda potpuno ne upije.

Dodajte prženi krompir i sjeckani kopar sa rižom i izmiješajte; stavite pržene komade piletine preko riže. Pokrijte lonac.

Propržite grožđice – koje su prethodno namočene i ocijeđene – koristeći malu količinu ulja na laganoj vatri oko jedne minute.

Ukrasite jelo sa šafranom, rižom i grožđicama i preko njih pospite malo kumina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.