Naslovnica Iranska kuhinja Sib Polo – jednostavno i ukusno

Sib Polo – jednostavno i ukusno

104
0

Sib polo je jelo iz zapadnog iranskog grada Kermanšah.

Sastojci:

1 kg piletine izrezane na komade

1 glavica luka

3 čaše riže

2 krompira

100 g suhog ili svježeg kopra

1/4 čajne kašike šafrana

50 g putera

So, biber, kurkuma i kumin

1/3 čaše grožđica

ulje

Priprema:

Isperite rižu i namočite je. Marinirajte komade piletine solju i mljevenim biberom. U lonac nalijte dvije čaše vode da prokuha, dodajte sjeckani luk. Dodajte zatim komade marinirane piletine. U vodu dodajte malo kurkume i ostavite da se komadići piletine kuhaju.

Piletinu izvadite iz vode i zasebno je pržite u ulju. Pržite i narezan krompir.

U lonac ulijte četiri do pet čaša vode i stavite je na vatru. Dodajte puter u vodu. Dodajte malo kurkume, a zatim i rižu i kuhajte rižu dok se voda potpuno ne upije.

Dodajte prženi krompir i sjeckani kopar sa rižom i izmiješajte; stavite pržene komade piletine preko riže. Pokrijte lonac.

Propržite grožđice – koje su prethodno namočene i ocijeđene – koristeći malu količinu ulja na laganoj vatri oko jedne minute.

Ukrasite jelo sa šafranom, rižom i grožđicama i preko njih pospite malo kumina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime