Sib polo je jelo iz zapadnog iranskog grada Kermanšah.
Sastojci:
1 kg piletine izrezane na komade
1 glavica luka
3 čaše riže
2 krompira
100 g suhog ili svježeg kopra
1/4 čajne kašike šafrana
50 g putera
So, biber, kurkuma i kumin
1/3 čaše grožđica
ulje
Priprema:
Isperite rižu i namočite je. Marinirajte komade piletine solju i mljevenim biberom. U lonac nalijte dvije čaše vode da prokuha, dodajte sjeckani luk. Dodajte zatim komade marinirane piletine. U vodu dodajte malo kurkume i ostavite da se komadići piletine kuhaju.
Piletinu izvadite iz vode i zasebno je pržite u ulju. Pržite i narezan krompir.
U lonac ulijte četiri do pet čaša vode i stavite je na vatru. Dodajte puter u vodu. Dodajte malo kurkume, a zatim i rižu i kuhajte rižu dok se voda potpuno ne upije.
Dodajte prženi krompir i sjeckani kopar sa rižom i izmiješajte; stavite pržene komade piletine preko riže. Pokrijte lonac.
Propržite grožđice – koje su prethodno namočene i ocijeđene – koristeći malu količinu ulja na laganoj vatri oko jedne minute.
Ukrasite jelo sa šafranom, rižom i grožđicama i preko njih pospite malo kumina.