Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska tradicionalna muzika Tar

Tar

204
0

Tar je dugovrati, iranski instrument. Usvojen je od strane drugih kultura i zemalja poput Azerbejdžana, Armenije, Gruzije i drugih područja u blizini Kavkaza.

Riječ tar znači žica na perzijskom jeziku, iako bi mogla imati isto značenje na jezicima pod uticajem perzijskog ili bilo koje druge grane iranskih jezika kao što je kurdski.
Tačno mjesto porijekla tara ne može biti potvrđeno. Međutim, tar je izumljen u području, ili pod uticajem, iranskog carstva: tar Medeje/ Perzije (Iran), Afganistana i dijelova bivših sovjetskih republika, kao što su Armenija i Gruzija.
Tar je jedan od najznačajnijih perzijskih muzičkih instrumenata. Opšti trendovi perzijske klasične muzike su duboko pod uticajem svirača tara. Tar se pojavio u svom sadašnjem obliku sredinom 18. vijeka u Perziji. Tijelo je izrezbareno iz dudovog drva u obliku dvostruke zdjele, s tankom membranom od rastegnute janjeće kože koja prekriva vrh. Njegov raspon je oko dvije i pol oktave. Dugi i tanki vrat u razini je membrane i završava glavom sa šest drvenih klinova za ugađanje različitih dimenzija, tardodajući i dekorativni efekt. Ima tri para žica (svaki par sinhroniziran unisono: prva dva od čelika, a treći od bakra) koji su ugođeni u četvrtine (C, G, C), plus jedna leteća bas žica (od bakra ugođena u G, za oktavu niže od srednje žice koje prolaze izvan vrata i prolaze preko proširenja matice.
Takođe postoje i dva para kraćih žica koje prolaze ispod bas žica i preko dva mala bakrena mosta otprilike na sredini gornje strane vrata; njihovo ugađanje je promjenjivo prema komadu koji se svira i ukusu izvođača; svaka žica ima svoj klin za ugađanje i ugađa se zasebno. Perzijski tar prije je imao pet žica. Šestu žicu je dodao Derviš Kan.

Melodije izvođene na taru smatrale su se korisnim za glavobolju, nesanicu i melanholiju, kao i za otklanjanje grčeva živaca i mišića. Vjerovalo se da slušanje ovog instrumenta inducira mirna i filozofska raspoloženja, tjerajući slušača da se zamisli o životu. Mislili su da njegove melodije uzrokuju da se osoba opusti i zaspi. Na njemu su skladane najljepše orijentalne melodije. Tar je instrument koji je prilagodljiv te se na njemu mogu svirati razne melodije i upotrebljavati u svim muzičkim smjerovima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime