Naslovnica Iranska kuhinja Tahčin – Riža i janjetina

Tahčin – Riža i janjetina

152
0

Naziv ovog jela preveden s perzijskog znači “s dna lonca”. Ime je dobilo po načinu na koji se nasjeckana janjetina stavlja na dno lonca. Janjetina je izuzetno ukusna ako se marinira u jogurtu, uz pravilno dodate začine. Ovo jelo vrlo je popularno u Teheranu.

Sastojci:

1, 5 kg janjećeg buta, bez kostiju

2 čaše čvrstog jogurta

¼ male kašike cimeta

¼ male kašike bibera

¼ male kašike mljevenog kima

2 male kašike šafrana

1 jaje

2 i po čaše riže

2 litre vode

3 velike kašike soli

1 čaša ulja

Priprema:

Meso držite 3-4 sata u marinadi od jogurta i četiri začina. Kad ga izvadite iz marinade, pecite ga pola sata na 180 stepeni. Za to vrijeme jogurtu u kojem je meso bilo marinirano dodajte jedno jaje i jednu malu kašiku šafrana. Skuhajte rižu. 5-6 kašika riže pomiješajte s jogurtom i time obložite dno lonca na kojeg ćete staviti pečeno meso. Ostatak riže prebacite preko mesa. Poklopite i kuhajte još neko vreme.

Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime