Naziv ovog jela preveden s perzijskog znači “s dna lonca”. Ime je dobilo po načinu na koji se nasjeckana janjetina stavlja na dno lonca. Janjetina je izuzetno ukusna ako se marinira u jogurtu, uz pravilno dodate začine. Ovo jelo vrlo je popularno u Teheranu.
Sastojci:
1, 5 kg janjećeg buta, bez kostiju
2 čaše čvrstog jogurta
¼ male kašike cimeta
¼ male kašike bibera
¼ male kašike mljevenog kima
2 male kašike šafrana
1 jaje
2 i po čaše riže
2 litre vode
3 velike kašike soli
1 čaša ulja
Priprema:
Meso držite 3-4 sata u marinadi od jogurta i četiri začina. Kad ga izvadite iz marinade, pecite ga pola sata na 180 stepeni. Za to vrijeme jogurtu u kojem je meso bilo marinirano dodajte jedno jaje i jednu malu kašiku šafrana. Skuhajte rižu. 5-6 kašika riže pomiješajte s jogurtom i time obložite dno lonca na kojeg ćete staviti pečeno meso. Ostatak riže prebacite preko mesa. Poklopite i kuhajte još neko vreme.
Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba.