Naslovnica Iranska kuhinja Eškane – varivo od luka

Eškane – varivo od luka

86
0

Sastojci:

5 velikih kašika ulja

4 srednje glavice luka, nasjeckane na kolutiće

3 velike kašike brašna

6 čaša vode

pola male kašike bibera

1 i po mala kašika soli

pola male kašike šafrana

pola čaše limunovog soka

⅓ čaše šećera

2 jaja

Začini za varivo:

1 velika kašika suhe nane

¼ male kašike cimeta

¼ male kašike bibera

Priprema:

U veliki lonac ulijte ulje, dodajte luk nasjeckan na kolutiće i pržite 5 minuta. U čaši vode rastvorite 3 velike kašike brašna i dodajte prženom luku. Dodajte još 5 čaša vode i začine te ostavite da se krčka 35 minuta na laganoj vatri. Pomiješajte šećer i limunov sok te ih dodajte varivu. Sve zajedno kuhajte još 10 minuta. Neposredno prije nego što varivo sklonite s vatre, dodajte mu začine. Prije serviranja umutite jaja te i njih dodajte varivu.

Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime