Dunje su u Iranu omiljeno voće. Kod nas se od njih prave uglavnom džemovi, no u Iranu se dunje često koriste i u glavnim jelima. Punjene dunje ili dunje kuhane s mesom u horeštu vrlo su ukusne.
Sastojci:
2 velike dunje
2 velike kašike maslaca
4 velike kašike ulja
500 gr nasjeckanog junećeg mesa
so
1 velika glavica sitno nasjeckanog luka
pola male kašike bibera
pola male kašike cimeta
¼ male kašike muskatnog oraščića
2 čaše vode
3 velike kašike limunovog soka
2 male kašike šećera
pola čaše lape
Priprema:
Oljuštite dunje i narežite ih na kriške. Propržite ih na maslacu. U lonac od 2 litre ulijte ulje, dodajte meso, luk i začine te dinstajte na srednjoj vatri dok meso ne porumeni. Potom dodajte vodu, limunov sok i šećer te kuhajte na laganoj vatri pola sata. Pola sata prije posluživanja dodajte lape i još malo kuhajte. Nakon 15 minuta dodajte i pržene dunje te nastavite s kuhanjem do kraja. Servirajte s čelom.
Ova količina dovoljna je za 5 osoba.