Naslovnica Iranska kuhinja Horešte beh – Umak s dunjama

Horešte beh – Umak s dunjama

186
0

Dunje su u Iranu omiljeno voće. Kod nas se od njih prave uglavnom džemovi, no u Iranu se dunje često koriste i u glavnim jelima. Punjene dunje ili dunje kuhane s mesom u horeštu vrlo su ukusne.

Sastojci:

2 velike dunje

2 velike kašike maslaca

4 velike kašike ulja

500 gr nasjeckanog junećeg mesa

so

1 velika glavica sitno nasjeckanog luka

pola male kašike bibera

pola male kašike cimeta

¼ male kašike muskatnog oraščića

2 čaše vode

3 velike kašike limunovog soka

2 male kašike šećera

pola čaše lape

Priprema:

Oljuštite dunje i narežite ih na kriške. Propržite ih na maslacu. U lonac od 2 litre ulijte ulje, dodajte meso, luk i začine te dinstajte na srednjoj vatri dok meso ne porumeni. Potom dodajte vodu, limunov sok i šećer te kuhajte na laganoj vatri pola sata. Pola sata prije posluživanja dodajte lape i još malo kuhajte. Nakon 15 minuta dodajte i pržene dunje te nastavite s kuhanjem do kraja. Servirajte s čelom.

Ova količina dovoljna je za 5 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime