Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Arak

Dobro došli u Arak

296
0

Arak je glavni grad provincije Markazi a poznat je još i kao Soltan abad. Nastao je na ruševinama manjen grada po imenu Daskerah koji je uništen invazijom Mongola na Perziju početkom trinaestog stoljeća. Od 1795. do 1892. godine grad je bio vojno utvrđenje okružen zidinama i kulama.

Grad je zvanično postao metropola 2013. godine  kada su mu pripojeni manji gradovi Karahrud i Sendžan.

Arak je okružen planinskim vijencima na pola puta između dva važna grada: Isfahana i Koma. Od glavnog grada Teherana udaljen je 260 kilometara.

Trg Vali Asr u Araku

U provinciji preovladava kontinentalna klima. Ljeta su topla, zime hladne i sniježne, dok je u proljetnim i jesenjim mjesecima temperature zraka najugodnije, a nivo padavina umjeren.Grad posjeduje aerodrom koji je otvoren 1938. godine.

Arak je jedan od glavnih industrijskih centara Irana u kojemu se nalaze brojna postrojenja teške industrije, među kojima treba izdvojiti Tvornicu za izradu automobile (MSA), zatim Wagon Pars – fabrika za proizvodnju vozova, Iranska aluminijska kompanija (IrAlCo), Naftna rafinerija i dr.

Ručno tkani Saruk (Sarooq) tepih star 100 godina, Arak

Kada je riječ o turizmu u ovom dijelu Irana Arak je grad koji posjeduje značajan broj muzeja i parkova među kojima su: Muzej četiri godišnja doba, Sultan Abadov muzej, Muzej rukotvorina, Muzej poznatih, Veliki gradski muzej, Amir Kabir kompleks za zabavu i sport, Šahinov kompleks ergele konja, Most dvije rijeke, Kuća opere, tradicionalni bazar. Ljubiteljima prirode preporučujemo Gerdou dolinu koja obiluje prelijepim relaksirajućim prizorima, a među turistima je poznata i po stablima lješnika.

Hamam Čahar Fasl (Četiri godišnja doba), Arak

Arak je poznat po izvozu ručno rađenih tepiha poznatih kao Saruk tepisi. Saruk je inače selo koje se nalazi nadomak Araka i njegovo ime se koristi kao naziv za pomenute tepihe kako kupci iste ne bi zamijenili sa tepisima koji vode porijeklo iz Iraka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime