Naslovnica Atrakcije Masule – selo jedinstvene arhitekture

Masule – selo jedinstvene arhitekture

340
0

Selo Masule se nalazi u pokrajini Gilan, oko 1.050 metara nadmorske visine na obroncima Alborz planine, šezdesetak kilometara od Kaspijskog mora. Zbog ove lokacije klima je drugačija od ostatka Irana. Topli i vlažni sjeverozapadni vjetar s Kaspijskog mora blokiraju vrhovi planine, te su zbog toga ovdje česte padavine i magla.

U selu živi oko 800 ljudi. Arhitektura Masulea je jedinstvena. Zgrade su izgrađene na obroncima planine i međusobno su povezane. Dvorišta i krovovi služe kao pješačke zone slične ulicama. Masule ne dopušta ulazak motornim vozilima. Zbog malih ulica i mnogih stepenima ulazak vozila jednostavno ne bi ni bio moguć. Spektakularna arhitektura Masulea je popularno poznata kao “dvorište zgrade iznad je krov zgrade ispod”. Građevine u Masuleu najčešće su presvučene žutom glinom, što omogućuje bolju vidljivost u magli.

Postoje četiri mjesne zajednice u selu. Tržnica (bazar) se nalazi u donjem dijelu sela kao i glavna džamija. Visinska razlika između najniže i najviše tačke sela je oko stotinjak metara. Kroz selo prolazi rijeka Masule, a neposredno ispred njega formira prekrasan vodopad.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime