Naslovnica Iranska kuhinja Dolmeh Bademdžan – Punjeni patlidžani s umakom od paradajza

Dolmeh Bademdžan – Punjeni patlidžani s umakom od paradajza

163
0

Sastojci:

  • 4 plava patlidžana srednje veličine
  • ⅓ čaše lape (ili riže)
  • 1 i po čaša vode
  • 500 gr mljevene junetine
  • 2 velike kašike nasjeckanog peršuna
  • 2 velike kašike ulja
  • 1 velika glavica sitno nasjeckanog luka
  • ¼ male kašičice muskatnog oraščića
  • 1 mala kašika soli
  • ¼ male kašike bibera
  • 1 čaša koncentrata od paradajza
  • 3 velike kašike limunovog soka

Priprema:

Operite patlidžane i izrežite iz svakog od njih po jednu tanku krišku. Isječene kriške ostavite sa strane. Posolite unutrašnjost i ostavite da odstoji oko 20 minuta (taj postupak uklanja gorčinu). Rižu, ili lape, takođe ostavite da odstoji u vodi oko 10 minuta. Za to vrijeme na maslacu prepržite luk i meso. Potom dodajte lape (ili rižu), začine i peršun. Isperite unutrašnjost patlidžana i napunite ga mesnom smjesom. Kad patlidžan napunite poklopite ga režnjem koji ste iz njega isekli. Tako ćete spriječiti ispadanje smjese. Patlidžane još malo propržite na ulju, dodajte umak od paradajza, vodu i limunov sok. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Kad se patlidžani skuhaju, servirajte ih s čvrstim jogurtom.

Ova količina dovoljna je za 4 osobe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime