Naslovnica Iranska kuhinja Berjan – Mljeveno meso sa pilećim jetricama

Berjan – Mljeveno meso sa pilećim jetricama

192
0

Berjan je specijalitet grada Isfahana i prodaje se u specijaliziranim restoranima zvanim Berjuni. U mjestima izvan Isfahana i u Teheranu ovo ćete jelo pronaći pod nazivom Berjuni.

Sastojci:

  • 500 gr mljevene junetine ili jagnjetine
  • 4 čaše vode
  • 4 male kašike soli
  • 1 i po mala kašika šafrana
  • 5-10 komada pilećih jetrica
  • cimet, biber
  • 5-6 lepinja

Priprema:

Stavite meso, vodu, so i šafran u lonac srednje veličine. Kuhajte oko 15 minuta, odnosno dok se meso ne skuha. Maknite s vatre. U slanoj vodi kuhajte pileće jetrice oko 10 minuta. Potom ih narežite na tanke režnjeve i ponovno vratite u vruću vodu da ostanu tople. Mljeveno meso podijelite na šest dijelova. U tavu stavite dosta cimeta i malo bibera. Na to stavite dio mljevenog mesa i pržite. Navlažite lepinje vodom u kojoj se kuhalo meso i stavljate ih na veliki tanjir, jednu po jednu. Na lepinje stavljajte komad po komad mesa i 2-3 komada pilećih jetrica. Po jedan komad mesa i 2-3 komada pilećih jetrica poklopite novom lepinjom. Držite na toplom dok ne ispečete sve komade mesa. Na kraju, ako želite, pospite lepinje s malo umaka od pečenja. Poslužite s čvrstim jogurtom, mladim lukom, svježom nanom, bosiljkom i rotkvicama.

Ova količina dovoljna je za 6 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime