Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Ahvaz

Dobro došli u Ahvaz

237
0

Ahvaz je grad u Iranu i sjedište pokrajine Huzestan. Nalazi se na jugu Irana i broji 1.432.965 stanovnika. Grad je osnovan u starom vijeku o čemu svjedoče Darijevi epigrafski natpisi u Nakš-e Rustamu gdje se Ahvaz spominje pod imenima Hadža ili Hudža, a postoji vjerojatnost da je postojao i tokom elamskog perioda. U ranom islamskom periodu grad je bio poznat kao proizvodni centar šećerne trske, te po brojnim uglednim naučnicima.

Gradom protiče rijeka Karun, najduža i vodom najbogatija, a takođe i jedina plovna rijeka Irana. Budući da je i po veličini najveći grad provincije, Ahvaz je podijeljen na dva dijela: novi grad u kojem se nalaze svi administrativni i industrijski centri, dok se sva ostala stambena i historijska područja nalaze u starom dijelu grada.

Klima je pustinjska sa veoma suhim i toplim ljetima i kratkim zimama. Ahvaz se inače ubraja u najtoplije gradove na svijetu u kojem se bilježe temperature zraka i do 50 stepeni celzija. Zime su uglavnom bez snijega sa najnižom temperaturom od 5 stepeni.

Ahvaz je od Teherana udaljen 874 kilometra.

Postoje dokazi koji svjedoče tome da se grad nalazi na ruševina drevnog grada Tarjana i da ga je dao izgraditi sasanidski vladar Ardešir I.

Danas Ahvaz igra važnu ulogu u razvoju kulturnih, gospodarskih i industrijskih aspekata Irana i važi za jedan od većih i važnijih iranskih gradova.

Ukoliko se odlučite posjetiti Ahvaz pored organiziranih grupnih obilazaka grada i okoline postoje i relativno jeftine dnevne taksi karte koje možete kupiti u svim gradskim hotelima. Budući da se u gradu nalaze naftne rafinerije i da Ahvaz važi za industrijski centar postoji nekolicina destinacija koje bi mogle privuči pažnju turista. Većina njih se odluči za noćne šetnje i šoping u glavnoj ulici Kianpars. Talekani ulica u kojoj se nalazi i gradski bazar takođe je dobar izbor za provod i jeftinu kupovinu. Većina turističkih atrakcija u gradu smještene su uz obalu rijeke Karun kojoj obiluju i prelijepo uređeni parkovi. Naftni izvor koji se nalazi na izlazu iz grada može se smatrati svojevrsnom atrakcijom.

Park na obali rijeke Karun je najstariji gradski park. Nalazi se uz poznati Bijeli most koji je najstariji gradski most izgrađen prije više od osamdeset godina. Danas je on jedinstveni simbol grada.

Dok ste u Ahvazu iskoristite priliku da plovite rijekom Karun. Postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca po veoma povoljnim cijenama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime