Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Ardabil

Dobro došli u Ardabil

238
0

Ardabil (Ardabīl) je centralni grad istoimene provincije koja se nalazi sjeverozapadu Irana. Grad je smješten oko 70 km od Kaspijskog jezera, odnosno oko 210 km istočno od Tabriza. Ime je dobio po drevnom zoroastrijskom izrazu artavil što znači „sveto mjesto”. Vjeruje se da je ovaj grad nastao još za vrijeme Ahemenida. U vrijeme dolaska Arapa na prostore tadašnje Perzije, Ardabil je bio jedan od najvećih gradova sjeverozapadnog Irana. Dolaskom Mongola grad je uništen, a brojno stanovništvo ubijeno. Grad je ponovo izgrađen i sjaj mu je vraćen dolaskom Safavida.

Izložba tepiha u Ardabilu

Prema popisu iz 2011. godine grad je brojao 564.365 stanovnika od kojih su većina Azeri. Tradicija izrade ardabilskih ćilima i danas je veoma razvijena, a stari ardabilski ćilimi smatraju se jednim od najboljih i nacjenjenijih vrsta perzijskih tepiha. Kompletna ova oblast ima veliki politički i ekonomski značaj. Šarenilo boja preovladava gdje god da se okrenete.

Boje jeseni u Ardabilu

U samom srcu grada nalazi se gradski bazar i jedan je od najstarijih zdanja ove oblasti. Za posjetioce Ardabila naročitu pažnju privlači kružni toranj, sedam do osam metara visine koji je natkriven malom kupolom, a sužen sa druge dvije kupole. Jedna od njih je od pocakljene, a druga od neomaltane cigle. Na osnovi kupole nalazi se geometrijski motiv od plavog fajansa čija se kompozicija doima nevjerovatno modernom. Ova konstrukcija međutim potiče iz XIV stoljeća i ako se pažiljivije promatra na njoj će se uvidjeti stilizirani perzijski harfovi. Toranj i kupola stoje nad kaburom šejha Safijuddina, pobožnog čovjeka koji je rođen u Ardabilu. On je osnivač prve sufijske zavije Azerbejdžana. Jedan od njegovih potomaka bio je upravo šah Ismail koji je 1502. godine postao car Perzije. O tome koliko je cijenio svog pradjeda govori činjenica da je dolaskom na vlast novoj dinastiji dao upravo ime Safavidi.

Bazar u Ardabilu

Nedaleko od ovog mauzoleja nalazi se velika nadsvođena dvorana koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a podvrgnuta značajnim restauratskim radovima, a danas je poznata kao Ċīnī xāne (Kuća porculana). Tu je svojevremeno šah Abbas smjestio poklone kineskog cara od žada i porculana. Svaki primjerak je prema svojoj veličini izložen u odgovarajućoj pozlaćenoj niši.

Kuća porculana

Idealno  vrijeme za turističku posjetu ovoga grada jeste ljeto, budući da je klima tada najugodnija, dok zime znaju biti prilično hladne sa temperaturama i do -25°C.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime