Sastojci:
- 500 gr jagnjetine ili junetine nasjeckane ne komadiće od 1 cm (ili 1 kg piletine)
- 1 mala kašika soli
- pola male kašike bibera
- pola male kašike začina za piletinu
- ¼ male kašike mljevene paprike
- 2 i po čaše vode
- 1 srednja glavica sitno nasjeckanog luka
- sok od 1 kriške limuna
- 4 velike breskve (birajte tvrđe breskve)
- 2 velike kašike maslaca
- pola čaše limunovog soka
- pola čaše šećera
Priprema:
U veliki lonac ulijte ulje i na njemu propržite meso koje ste prethodno začinili. Ulijte dio vode i kuhajte pola sata. U tavi propržite luk dok ne postane staklast, potom ga izvadite iz tave, dodajte mu 1 kašiku limunovog soka i ostavite da odstoji. Breskve rasjecite na pola, iz njih izvadite koštice, a zatim ih isjecite na kriške. Potom ih propržite dok ne požute. Mesu dodajte luk i preko mesa poredajte breskve. Dodajte ostatak vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta. Ako umjesto piletine koristite neko drugo meso, dodajte malo cimeta. Poslužite s čelom.
Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba.