Naslovnica Iranska kuhinja Horše Holu – Umak s breskvama

Horše Holu – Umak s breskvama

43
0

Sastojci:

  • 500 gr jagnjetine ili junetine nasjeckane ne komadiće od 1 cm (ili 1 kg piletine)
  • 1 mala kašika soli
  • pola male kašike bibera
  • pola male kašike začina za piletinu
  • ¼ male kašike mljevene paprike
  • 2 i po čaše vode
  • 1 srednja glavica sitno nasjeckanog luka
  • sok od 1 kriške limuna
  • 4 velike breskve (birajte tvrđe breskve)
  • 2 velike kašike maslaca
  • pola čaše limunovog soka
  • pola čaše šećera

Priprema:

U veliki lonac ulijte ulje i na njemu propržite meso koje ste prethodno začinili. Ulijte dio vode i kuhajte pola sata. U tavi propržite luk dok ne postane staklast, potom ga izvadite iz tave, dodajte mu 1 kašiku limunovog soka i ostavite da odstoji. Breskve rasjecite na pola, iz njih izvadite koštice, a zatim ih isjecite na kriške. Potom ih propržite dok ne požute. Mesu dodajte luk i preko mesa poredajte breskve. Dodajte ostatak vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta. Ako umjesto piletine koristite neko drugo meso, dodajte malo cimeta. Poslužite s čelom.

Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime