Naslovnica Iranska kuhinja Aš-e džo – Varivo od ječma

Aš-e džo – Varivo od ječma

117
0

Sastojci:

pola čaše nauta

pola čaše crvenog graha

750 gr janjetine ili junetine, nasjeckane na manje komade

6 čaša vode

pola čaše leće

1 vezica sjeckanog peršuna ili korijandera

¾ čaše sjeckanog mladog luka, praziluka ili vlašca

2 velike kašike maslaca ili ulja

3 male kašike soli

pola male kašike crnog bibera

1 mala kašika šafrana

1 čaša ječma

2 srednje glavice luka nasjeckanog na tanke kolutiće

2 male kašike sveže nane ili 1 mala kašika suhe nane

1 čaša čvrstog jogurta (po želji)

Priprema:

U veliki lonac stavite naut, grah, meso, vodu i začine. Kad voda provri smanjite vatru i kuhajte dok meso ne omekša (oko 1 sat). Možete kuhati i u ekspres loncu s jednom čašom vode, a ostatak vode dodajte kasnije.

Kad meso postane mekano dodajte ječam, leću, peršun i luk te kuhajte još 40-50 minuta. Povremeno promiješajte i dodajte vode ako je potrebno. Za to vrijeme propržite kolutiće luka i kad postanu zlatno smeđe boje sklonite ih s vatre te dodajte nanu.

Varivo servirajte u velikoj posudi. Malo mješavine s poprženim lukom umiješajte u varivo, a s ostatkom ukrasite njegovu površinu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime