Naslovnica Iranska kuhinja Aš-e džo – Varivo od ječma

Aš-e džo – Varivo od ječma

121
0

Sastojci:

pola čaše nauta

pola čaše crvenog graha

750 gr janjetine ili junetine, nasjeckane na manje komade

6 čaša vode

pola čaše leće

1 vezica sjeckanog peršuna ili korijandera

¾ čaše sjeckanog mladog luka, praziluka ili vlašca

2 velike kašike maslaca ili ulja

3 male kašike soli

pola male kašike crnog bibera

1 mala kašika šafrana

1 čaša ječma

2 srednje glavice luka nasjeckanog na tanke kolutiće

2 male kašike sveže nane ili 1 mala kašika suhe nane

1 čaša čvrstog jogurta (po želji)

Priprema:

U veliki lonac stavite naut, grah, meso, vodu i začine. Kad voda provri smanjite vatru i kuhajte dok meso ne omekša (oko 1 sat). Možete kuhati i u ekspres loncu s jednom čašom vode, a ostatak vode dodajte kasnije.

Kad meso postane mekano dodajte ječam, leću, peršun i luk te kuhajte još 40-50 minuta. Povremeno promiješajte i dodajte vode ako je potrebno. Za to vrijeme propržite kolutiće luka i kad postanu zlatno smeđe boje sklonite ih s vatre te dodajte nanu.

Varivo servirajte u velikoj posudi. Malo mješavine s poprženim lukom umiješajte u varivo, a s ostatkom ukrasite njegovu površinu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.