Nar, u narodu poznatiji kao mogranj ili šipak porijeklom je iz Perzije, a u prijevodu s latinskog (Punica granatum) nosi ime: «jabuka prepuna koštica»
Nar je bitan dio iranske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.
Jestivi dijelovi ploda koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Posjeduje i dvije vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidantnog djelovanja. Ulje nara je posebno cijenjeno jer se smatra da ono usporava nastanak bora i starenje kože.
Na fotografijama su poljoprivrednici u mjestu Shahreza, na području provincije Isfahan u centralnom Iranu, koji su počeli berbu nara.
Više od 19.000 tona nara proizvede se godišnje u ovom mjestu, što lokalnom stanovništvu donese prihode u iznosu od oko pet miliona dolara.