Naslovnica Atrakcije Sezona berbe nara u pokrajini Isfahan

Sezona berbe nara u pokrajini Isfahan

392
0

Nar, u narodu poznatiji kao mogranj ili šipak porijeklom je iz Perzije, a u prijevodu s latinskog (Punica granatum) nosi ime: «jabuka prepuna koštica»

Nar je bitan dio iranske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi dijelovi ploda koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Posjeduje i dvije vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidantnog djelovanja. Ulje nara je posebno cijenjeno jer se smatra da ono usporava nastanak bora i starenje kože.

Na fotografijama su poljoprivrednici u mjestu Shahreza, na području provincije Isfahan u centralnom Iranu, koji su počeli berbu nara.

Više od 19.000 tona nara proizvede se godišnje u ovom mjestu, što lokalnom stanovništvu donese prihode u iznosu od oko pet miliona dolara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.