Ovo je desert koji se rijetko priprema kod kuće. Uglavnom se kupuje u specijaliziranim slastičarnama.
Sastojci:
pola čaše pšenične krupice
5 velikih kašika šećera
4 velike kašike sirupa od ruže (po želji)
1 čaša vode
sok od pola limuna
Priprema:
Pomiješajte pšeničnu krupicu s vodom i miješajte dok se potpuno ne rastvori. Dodajte šećer i kuhajte na umjerenoj vatri. Stalno miješajte dok se mješavina ne zgusne u prozirnu masu. Skinite je s vatre i rasporedite po tanjiru. Ostavite je pola sata u zamrzivaču, što bi joj trebalo pomoći da više ne bude ljepljiva i da se lakše miješa. Sameljite je u mašini za meso ili narežite na tanke štapiće poput špageta. “Špagete” stavite u posudu koju ćete poklopiti i staviti u zamrzivač na sat do dva. Faludeh se poslužuje u čašama za sladoled. Po želji, preko svake porcije možete posuti malo limunovog soka ili ružine vodice.