Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iransko slikarstvo i fotografija Iranski umjetnici osvojili su nagrade na takmičenju antiratnih karikatura u Kragujevcu

Iranski umjetnici osvojili su nagrade na takmičenju antiratnih karikatura u Kragujevcu

56
0

Iranski karikaturisti osvojili su tri nagrade na 21. Kragujevačkom salonu antiratne karikature u Srbiji, jer su organizatori u ponedeljak proglasili pobednike.

Marzieh Khanizadeh Abyaneh zauzela je treće mjesto osvojivši bronzanu plaketu takmičenja za svoj crtani film koji prikazuje vojnog zapovjednika koji se hvali svojim medaljama i staricu koja očajnički gleda slike svoje djece ubijene u ratu.

Gradonačelnik poljskog grada Bielsko-Biale Alirezi Pakdel također je uručena novčana nagrada u iznosu od 500 eura, dok je Hossein Soluki istu nagradu dobio od gradonačelnika talijanskog grada Carrare.

Iranski crtač Masud Shojaei-Tabatabai bio je predsjednik žirija, ali se zbog pandemije pridružio žiriju virtuelno. Međutim, planirano je da prisustvuje izložbi takmičenja, koja će biti organizovana u oktobru.

Glavnu nagradu takmičenja dobio je „Glasnik mira“ Božo Stefanović iz Bosne i Hercegovine.

Ova karikatura prikazuje vojnike na kontrolnom punktu koji pretražuju gole, gladom pogođene osobe.

Srpski crtač Nikola Kostandinović završio je prvi, a tajlandski umetnik Prawit Mongkolnowrut izabran je za vicešampiona.

Gradonačelnici četiri druga grada takođe svake godine dodeljuju karikature na Salonu antiratnih karikatura u Kragujevcu.

Srpski karikaturista Muhamed Đerlek nagradu je dobio od grada Bydgoszcz u Poljskoj, dok je nagradu iz grada Ingolstadt u Njemačkoj osvojio Hikmet Cil iz Turske.

Takmičenje u antiratnim karikaturama održava se svake godine u znak sećanja na stotine kragujevačkih civila koje je nacistički okupator pogubio 1941. godine.

Organizatori također namjeravaju promovirati mir okupljajući stotine karikaturista iz cijelog svijeta.

Foto: Crtani film iranskog umjetnika Alireze Pakdela osvojio je nagradu Bielsko-Biala na 21. Kragujevačkom salonu antiratne karikature u Srbiji.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime