Riječ kufteh na persijskom znači “usitnjeno” i odnosi se na sve vrste mljevenog mesa oblikovanog u ćuftu. Iranci pripremaju razne vrste ćufti, a koriste ih u varivima i kao osnovu za brzo pripremljena jela. Jedne od najboljih ćufti pripremaju se u provinciji Azerbejdžan pa su tako Kufteh tabrizi najpoznatija vrsta ćufti na području Irana. Ovdje vam donosimo pojednostavljen recept za njihovu pripremu.
Sastojci:
pola čaše slanutka ili brašna od slanutka
2 tvrdo kuhana jaja
500 gr mljevene janjetine ili junetine
1 sirovo jaje
1 mala kašika limunovog soka
1 mala kašika soli
pola male kašike bibera
pola male kašike cimeta
¼ male kašike muškatnog oraščića
pola male kašike šafrana
6 suhih šljiva
¼ čaše vode
Priprema:
Slanutak kuhajte u vodi oko 45 minuta. Ona mora omekšati da ju je lako zdrobiti. Oljuštite kuhana jaja i ostavite ih sa strane. U posudu stavite meso, dodajte sirovo jaje, luk, limunov sok i začine. Ocijedite slanutak, dobro ga izgnječite i dodajte mesnoj mješavini. Sve dobro izmiješajte. Podijelite meso na dva dijela. Napravite dvije velike ćufte. U sredinu svake ćufte stavite jedno cijelo kuhano jaje i po tri suhe šljive. Ćufte stavite u pleh koji ste prethodno premazali, dodajte vodu i pecite 45 minuta u pećnici koju ste zagrijali na 180 stepeni.
Ova količina dovoljna je za 3-4 osobe.