Naslovnica Iranska kuhinja HLJEB PUSTINJE: Iran – jedan od najvećih proizvođača hurmi u svijetu

HLJEB PUSTINJE: Iran – jedan od najvećih proizvođača hurmi u svijetu

373
0

Hurme se ubrajaju u jednu od najhranljivijih vrsta voća.  Nerijetko ih zovu “hljeb pustinje”, budući da više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti zbog čega se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su izvanredan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama savršena je alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se hurmama ne može liječiti.

Uzgoj hurmi u Iranu je veoma rasprostranjen. Tako prema zvaničnom izvještaju predsjednika Poljoprivredne zadruge provincije Fars Iran slovi za jednog od najvećih proizvođača hurmi u svijetu. Naime, u izvještaju stoji faascinantan podatak da je više od 264 hiljade hekatara površine Irana zasađeno hurmama te se godišnje ubere više od million i 116 hiljada tona izvrsnih, sočnih iranskih hurmi. 21 % od ukupnog izvoza hurmi na svjetskom tržištu  čine iranske hurme.

Hurme su sastavni dio svake trpeze u Iranu. Vrijedne Iranke u svojim domaćinstvima svakodnevno prave razne poslastice od ove zdrave voćke.

Hurme sadrže visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrzi 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7%. Hurme sadrze vitamine A, B1 i B2, kao i flor. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, zeljezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, sjemenke sadrze aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima važnu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Stoga jedite hurme i dajite ih svojim najmlađima!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime