U pitanju je šafran, veoma skup začin koji se proizvodi u istočnom Iranu. Naime, blizu 90 odsto snabdijevanja šafranom u svijetu potiče iz Irana.
Šafran je natraženiji i najskuplji začin na svijetu koji je poznat i kao “crveno zlato”. Kilogram najkvalitetnijeg šafrana košta oko 3.000 dolara, a razloga je više.
Šafran raste u specifičnim uslovima i cvjeta samo jednu sedmicu u godini. Najbolje raste na suncu i na suhom, ali bogatom tlu. Bere se samo u određeno vrijeme, a za pola kilograma ovog začina potrebno je skoro 80.000 cvjetova biljke.

Ovaj začin, poznat po specifičnom ukusu i narandžastoj boji koju daje hrani, koristi se i u tradicionalnoj medicini, u liječenju kardiovaskularnih bolesti i mogućoj prevenciji karcinoma.
U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen.

Za Irance postoji samo jedan šafran – onaj koji je proizveden u Iranu. Ubijeđeni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajen u oblasti Horasan u sjeveroistočnom Iranu zaista jedinstven!