Naslovnica Iranska kuhinja Iransko kulinarsko umijeće

Iransko kulinarsko umijeće

220
0

Riža, razno povrće, žitarice i meso su najčešće namirnice u ishrani Iranaca. U lokalnim mjestima se najviše jede povrće. Nacionalno jelo je čelo kebab (ćevap sa rižom), piletina i supe. Na sjeveru se najčešće spremaju jela s ribom, a na jugu se jedu škampi. Od ikre jesetre koja se lovi u Kaspijskom jezeru dobija se najkvalitetniji kavijar. U iranskim hotelima i restoranima mogu se naručiti i jela kao biftek, stek, špageti, pizze i slično.

Dužnost svakog Iranca je da slijedi čuvenu perzijsku izreku: “Mehman hedijeh Hodast“, što znači “Gost je Božiji dar“. Možda su se zbog takvih poslovica perzijske domaćice trudile da sačuvaju porodične recepte. Kada gost, očekivan ili ne, uđe u iranski dom, prema njemu se postupa s najvećom ljubaznošću i gostoljubivošću. Koliko god skromne prihode imali, domaćini su od svojih predaka naučili da se gostima nudi najbolja hrana i smještaj. Savremeni Iranci ne razlikuju se puno od svojih predaka koji su živjeli u bogatim palatama, s brojnom poslugom. Premda je danas u Iranu puno manje velikih gozbi, Iranke i dalje moraju dobro savladati umjetnost kuhanja. Pravilna upotreba biljaka i začina neobično je važna, a znanje o tome Iranke su sakupljale godinama, strpljivo kuhajući.

U zemlji pjesništva i minijatura, prema kulinarstvu se pristupa na isto tako umjetnički način. Kao što perzijski pjesnik satima stvara svoju romantičnu poeziju, Iranka sate i sate provodi smišljajući jela za svakodnevnu upotrebu. Perzijska kuhinja je vrlo ekonomična, naročito što se tiče upotrebe mesa. Za pripremanje umaka koji se poslužuje uz rižu koriste se razni začini i druge namirnice, što umak čini bogatijim i daje mu izvrstan ukus. Na Bliskom istoku samo Iranci znaju dobro da kombinuju meso sa svježim ili suhim voćem.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.