Naslovnica Iranska kuhinja Baklava

Baklava

172
0

Baklava je kraljica svih pita. Baklava se u stvari vrlo lako priprema, no da biste dobili pravi ukus, važno je znati koje sastojke upotrijebiti te pogoditi pravi odnos.

Sastojci:

4 čaše blanširanih mljevenih badema

4 čaše šećera

pola velike kašike kardamoma

500 gr gotovih kora za baklavu

500 gr maslaca

1 čaša vode

1 velika kašika ružine vodice (golab)

Priprema:

Blanširajte bademe i pustite ih da se osuše. Sameljite ih u mlinu za kafu, stavite ih posudu, dodajte šećer i kardamom te dobro izmiješajte. Namažite pleh i stavite 3 sloja kora koje ste prethodno premazali maslacem (za lakše razmazivanje možete koristiti četkicu). Pazite da vam kore ne budu previše suhe.

Na kore ravnomjerno posipajte bademe te ih prekrijte sljedećom korom, koju ste takođe prethodno dobro premazali. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore. Baklavu narežite na rombove i ravnomjerno prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 180° C 35-40 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju.

Prokuhajte vodu sa šećerom i pustite da kipi na laganoj vatri oko 20 minuta. Dodajte ružinu vodicu i ostavite da sirup odstoji. Kad je baklava pečena, po njoj polijte dobiveni sirup i pustite da se ohladi. Umjesto ružine vodice možete upotrijebiti mješavinu od 1 kašike limunovog soka i nekoliko štapića cimeta, kuhanih sa šećerom i vodom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime