Mesne ćufte su internacionalno jelo. Jedina razlika je što se u svakoj zemlji koriste drugačiji začini. Tako je i među iranskim domaćicama.
Sastojci:
750 gr mljevene jagnjetine ili junetine
1 velika glavica narendanog luka
¼ čaše peršuna
¼ čaše sitno nasjeckanih listova celera
pola male kašike bibera
¼ male kašike cimeta
2 jaja
¼ čaše koncentrata paradajza
1 velika kašika limunovog soka
1 kriška bijelog hleba
1 mala kašičica soli
Priprema:
Meso stavite u veliku posudu i dodajte mu sve nabrojane sastojke, osim hljeba. Hljeb natopite u vodu i iscijedite, a zatim i njega dodajte mesu. Sve zajedno dobro izmiješajte. Oblikujte loptice (ćufte), poslažite ih na pleh i stavite u pećnicu. Pecite ih 1 sat na 180° C, u unapred zagrijanoj pećnici.
Ova količina dovoljna je za 4 osobe.