Naslovnica Galerija u Ferhadijia IKC Sarajevo

IKC Sarajevo

120
0

O nama

Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu, ili jednostavno Iranski kulturni centar, službeni je predstavnik iranske vlade u BiH. Otvoren je u opkoljenom Sarajevu 1994. godine za vrijeme posjete g-dina Ali Akbar Velajatija (Alī Akbar Welāyatī), tadašnjeg ministra vanjskih poslova IR Iran, a u prisustvu  tadašnjeg iranskog ambasadora g-dina Taharijana (Tāheriyān) i  ministra vanjskih poslova BiH rahmetli Irfana Ljubijankića.

Otvaranje Iranskog kulturnog centra u razorenom Sarajevu, na čijem čelu je tada bio Šejh Bahai (šeyx Bahā’ī), prvi konzul za kulturu Ambasade IR Iran u Sarajevu, najjasnija je potvrda  afirmacije jakih  kulturnih veza između iranskog i naroda BiH koje traju već stoljećima. U prilog tome govori podatak da su brojni bošnjački autori svojevremeno svoja izvanredna književna djela pisali na perzijskom jeziku. A takođe treba obratiti pažnju i na značajno mjesto koje u kulturnom životu građana BiH zauzima Mesnevija Mevlane Dželaludina Rumija (Mowlānā Ğalāloddīn Rūmī) ili  Divan nenadmašnog perzijskog pjesnika Hafiza Širazija (Hāfez-e Šīrāzī).

U ratnim okolnostima ovaj Centar  je predstavljao kulturnu oazu u kojoj se mogao osjetiti miris drevne Perzije, u kome se moglo poslužiti literaturom na perzijskom, arapskom, engleskom i bosanskom jeziku. Ili u kome se jednostavno, uz iranski čaj, mogla stisnuti ruka prijatelja. Prestankom ratnih dejstava, ostvarili su se uslovi za širu aktivnost Kulturnog centra u smislu održavanja programa dana iranske kulture, sedmice iranskog filma, večeri iranske poezije, kao i naučnih skupova širom BiH.

Godine 1998. u Narodnoj i univerzitetskoj  biblioiteci u Tuzli otvorena je Iranska biblioteka.  Iranska biblioteka oformljena je kao zajednički projekat Biblioteke i Centra. Čitaocima je na raspolaganju oko 500 knjiga o orijentalnoj kulturi i civilizaciji, na četiri jezika: perzijskom, arapskom, engleskom i bosanskom. Pored toga, Iranski kulturni centar u Tuzli organizuje i različite programe, izložbe i seminare. U Tuzli se takođe organizuju i kursevi perzijskog jezika. Pored Tuzle, Iranski kulturni centar je otvorio tzv: Iranski kutak u Centru za kulturu u Goraždu u kojem se takođe uspješno održavaju kursevi perzijskog jezika, kao i povremene izložbe ostvarenja iranskih likovnih umjetnika.Već nekoliko godina unazad, Iranski kulturni centar je jedan od učesnika goraždanskog Festivala prijateljstva.

Iranski kulturni centar kroz svoj dugogodišnji rad pokrenuo je i uspješno realizirao znatan broj kulturnih i edukativnih projekata. Tako se sa sigurnošću može kazati da je dosadašnjim aktivnostima Centar pokazao spremnost za saradnju sa kulturnim i obrazovnim ustanovama BiH i s tim u vezi potpisani su sporazumi o:

  • razmjeni profesora i studenata, stipendista,
  • zajedničkom istraživanju historije, razmjeni kulture i umjetnosti dviju zemalja,
  •  učenju perzijskog jezika,
  •  organiziranju izložbi,
  • organiziranju simpozija, seminara i raznih drugih manifestacija.

Od svog osnivanja do danas glavna zadaća Iranskog kulturnog centra u Sarajevu jeste, kako prezentiranje svega onoga što se podrazumijeva pod pojmom savremeni Iran, tako i promoviranje kulturnih i civilizacijskih dostignuća ove zemlje od najranije historije do današnjih dana. U tu svrhu, Iranski kulturni centar u Sarajevu redovno organizira ili aktivno sudjeluje u organizaciji raznih kulturnih programa i manifestacija kao što je učešće na međunarodnim sajmovima knjiga i učila širom zemlje, objavljivanje naslova iz područja književnosti, umjetnosti, religije, nauke, arhitekture, turizma, gostovanja dramskih i muzičkih umjetnika na prestižnim manifestacijama, doniranje knjiga i različitih publikacija bibliotekama i fakultetima širom BiH. Iranski kulturni centar ima i svoju internet stranicu na kojoj se mogu pronaći svi podaci o programima i projektima Centra, kao i dešavanja u IR Iran, a sve to s ciljem promoviranja i približavanja Irana svim ljubiteljima i poštovaocima iranske kulture i tradicije.

U prostorijama Kulturnog centra Ambasade IR Iran u ulici Ferhadija br. 2 posjetiocima je dostupna biblioteka koja sadrži naslove iz oblasti iranistike, književnosti, historije, turizma i islamskih znanosti na perzijskom, arapskom, bosanskom, engleskom i drugim jezicima. Uz periodičnjak  za iranistiku i islamsku kulturu Beharistan, Kulturni centar je izdao i nekoliko značajnih djela u prevodu na bosanski jezik  među kojima su: Govor ptica (Farīdoddīn Attār), Spomenica dobrih (Farīdoddīn Attār), Bulbulistan (Fevzija Mostarac), Nada i izazov (Mohammad Hātamī), Čovjek i sudbina, (Mortezā Mottaharī), Vodič kroz Iran,  Omladina u očima poslanika (Mohammad Pūr’amīnī), Ibadet (Hose’in Rabbānīnağād), prezentacija o Imamu Homeiniju na CD-uFilozofija i cilj života (Allāme Mohammad Taqī Ğa‘farī), Predvodnica žena (Morowwat Mohammadī), Neprolazno naslijeđe, Tajne tevhida u postupcima šejha Abu Seida (Mohammad Ibn Monawwar), Priprave (‘Einolqozāt Hamadānī), Kontrastivna analiza pravih prijedloga u perzijskom i njihovih ekvivalenata u bosanskom jeziku (Đenita Haverić), Hadž (Alī Šarī‘atī), Sedamdeset sehura sa Hafezom (Ahmed Ananda), Poslanica o pravima (Imam Alī Zeyn al-Ābedīn), Politički sistem Irana (Abbās Manūċahrī), Rasprava o moralu i odgoju (Mortezā Mottaharī), Upoznajte Iran, Zambak (časopis za djecu) i dr. Multimedijalno odjeljenje pruža na uslugu audio i video kasete iranske muzike kao i  filmove iranskih reditelja  na DVD-u, od kojih su mnogi osvojili prestižne nagrade na brojnim međunarodnim festivalima. U galeriji Centra u Ulici Ferhadija svakodnevno se održavaju časovi perzijskog jezika, brojne izložbe, večeri iranske poezije, kao i filma.

Na kraju još treba kazati da je Iranski kulturni centar za posjetioce i ljubitelje iranske kulture i umjetnosti otvoren svakim radnim danom, osim praznika, u terminu od 09:00 do 22:00 sati. Radno vrijeme subotom je od 09:00 do 18:00 sati.

Kontakti Centra:

telefon: 033 711 055/056

fax: 033 655 990 

e-mail adresa: info@iran.ba

web: www.sarajevo.icro.ir

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime