Naslovnica Biblioteka Žubor vode

Žubor vode

83
0

Autor: Sohrab Sepehri

Izabrao i s perzijskog preveo: Ebtehaj Navaey

Izdavač. Prometej

Godina izdanja: 2005.

Sohrab Sepehri, pjesnik i slikar, rođen je 1928. godine u Kašanu, glavnom gradu pokrajine Kašan u Iranu. Godine 1948. objavljuje prvu zbirku pjesama pod imenom Marg-e rang (Smrt boje). Godine 1964. objavljuje zbirku pjesama Seda-je pa-je ab (Zvuk žubora vode). Do godine 1977. objavio je zbirke poezije Mosafer (Putnik) i Hadžm-e sabz (Zeleni volumen). Njegov cjelovit pjesnički opus objavljen je u knjizi Haštketab (Osmoknjižje). Mnoga njegova djela prevedena su na francuski, engleski, švedski, njemački, italijanski i hrvatski jezik. Sohrab Sepehri umro je od leukemije 1980. godine u Teheranu i pokopan je u rodnom Kašanu. Sohrab Sepehri zanimao se za različite načine umjetničkog izražavanja. Njegov kosmopolitizam i znatiženja poveli su ga u posjetu mnogim civilizacijama na Istoku i Zapadu, mada je svoj zavičaj uvijek nosio u srcu i nije napuštao temeljne vrijednosti zemlje iz koje potiče. Sohrab ovako govori o svom rođenju:

“Moja majka zna da sam se rodio 6. oktobra, tačno u podne. Ona je tada slušala ezan”.

Mjesto svog rođenja, jedan veliki voćnjak u naselju Darvaze Ata, pjesnik ovako opisuje:

“Kuća je bila velika, nasred voćnjaka koji je obilovao raznim plodovima. Bilo je to pravo prostranstvo za učenje. Naša je kuća bila smještena pored pustinje. Sve su moje maštrarije prolazile onuda…”

Godine 1946. sa samo 18 godina, mladi je pjesnik objavio knjigu ljubavne lirike po imenom Pokraj livade ili grobnica ljubavi.

“Onaj ko je srce ljubavi predao

iz pustinje tuge živ nije izašao.

Život je bajka prepuna tuge.

Život je priča bez početka i kraja.

Osim tuge, žalosti, brige i muke,

na ovom svijetu ničega nema…”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime