Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Iranski suveniri i rukotvorine

Iranski suveniri i rukotvorine

629
0

Širok je spektar suvenira u Iranu koji ispunjavaju sva očekivanja uključujući ukus i dopadljivost, ali i dostupnost za svačiji džep.

Gaz je tradicionalni slatkiš, jedinstvenog ukusa i obavezan suvenir za sve posjetioce Isfahana

Tepisi, razni vuneni prekrivači i prostirke, svileni radovi, drvorezi u Isfahanu; tepisi i drugi tkani predmeti u Širazu; tepisi, pistacije u Kermanu; šafran u Mašhadu i svi oblici suvenira mogu se pronaći u Teheranu. Iranske rukotvorine su spoj umjetnosti, kulture i drevne civlizacije i sve turiste zadivljuju svojim profinjenim dizajnom.

Bogata milenijska perzijska civilizacija zadivljuje turiste i tjera ih da u povratku kao suvenir za uspomenu sa sobom ponesu dio ove historijske zemlje. Najvažniji i najprepoznatljivi primjer iranskih rukotvorina jesu tepisi i ćilimi. Perzijski tepih svojim dizajnom, teksturom i trajnom bojom omiljen je svuda u svijetu.

Perzijski tepisi – dragocjeno nasljeđe iranske umjetnosti

U Iranu postoji više od 229 različitih vrsta rukotvorina, a tkanje tepiha u provinciji Fars i dizajn i primjerci tepiha Kašana uvršteni su u UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Brokat, stakleni emajl, keramika, grnčarija samo su još neki primjeri izvanrednih iranskih ručnih radova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime