Naslovnica Iranska kuhinja Horake Bademdžan – Umak s mesom i patlidžanima

Horake Bademdžan – Umak s mesom i patlidžanima

68
0

Sastojci:

  • 1 veliki plavi patlidžan
  • 1 i po čaša ulja
  • 1 velika glavica nasjeckanog luka
  • 500 gr mljevenog junećeg mesa
  • 2 čehna sitno nasjeckanog bijelog luka
  • 1 mala kašika soli
  • pola male kašike bibera
  • pola male kašike muskatnog oraščića
  • 2 velika paradajza
  • malo mljevene paprike

Priprema:

Prepolovite patlidžane po dužini, a zatim ih narežite po širini na komade debljine 1 cm. Posolite ih i ostavite da odstoje oko 20 minuta. Potom isperite so te ih posušite papirnom salvetom. U tavu ulijte ulje i pržite patlidžane dok ne poprime boju. Kad ih vadite iz tave odložite ih na papirnu salvetu da se ocijedi višak masnoće. U istoj tavi propržite luk. Luk izvadite iz tave i stavite sa strane, a zatim na toj istoj tavi pržite meso, sve dok ne postane mekano. Potom meso začinite i promiješajte. Namažite pleh pa na njega poredajte red patlidžana kojeg ćete posuti s bijelim lukom, zatim red mesa, red paradajza i tako sve dok ne potrošite sav materijal. Preko svega stavite luk i pospite s malo mljevene paprike. Pecite oko pola sata na temperaturi od 200° C. Poslužite preliveno s čvrstim jogurtom.

Ova količina dovoljna je za 5 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime