Sastojci:
- 4 manja plava patlidžana
- 2 zelene paprike koje ćete puniti
- ⅓ čaše lape (ili riže)
- ¼ čaše riže
- 3 i po čaše vode
- 1 velika glavica sitno nasjeckanog luka
- 500 gr mljevenog junećeg mesa
- pola čaše sitno nasjeckanog peršuna
- pola čaše sitno nasjeckanog mladog luka ili praziluka
- 2 velike kašike maslaca
- 1 mala kašika soli
- ¼ male kašike bibera
- pola čaše sirćeta
- ⅓ čaše šećera
- 1 mala kašika šafrana
Priprema:
Operite patlidžane i izrežite iz svakog od njih po jednu tanku krišku. Isječene kriške ostavite sa strane. Posolite unutrašnjost i ostavite da odstoji oko 20 minuta (taj postupak uklanja gorčinu). Potom operite i očistite paprike. Na maslacu propržite luk i ostavite ga sa strane. Meso stavite u posudu, dodajte mu začine, lape, rižu, peršun, praziluk i proprženi luk te sve dobro izmiješajte. Mesnom smjesom napunite patlidžane i paprike. Poklopite ih tankim kriškama da meso ne ispada. Napunjene patlidžane i paprike poredajte u lonac, dodajte vodu i kuhajte pola sata na srednje jakoj vatri. Pomiješajte sirće, šafran i šećer te ih dodajte u lonac. Kuhajte još pola sata.
Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba.