Naslovnica Vijesti Perzijski tepih – zastava iranske kulture

Perzijski tepih – zastava iranske kulture

696
0

Iran je poznat u svijetu po svojim ručno tkanim tepisima tako da se perzijski tepih može smatrati zastavom iranske kulture, izjavio je u srijedu direktor Instituta za kulturu pri Organizaciji za ekonomsku saradnju (ECO) Sarvar Bakhti.

Bakhti je na ceremoniji otvaranja izvoznog terminala za ručno tkane tepihe u Teheranu ocijenio da je industrijska proizvodnja tepiha u mnogim zemljama svijeta porasla ali da svijet prepoznaje Iran kao kolijevku ručno tkanih tepiha, javlja IRNA.

Perzijski tepih je neodvojiv element iranske umjetnosti i kulture. Tkanje tepiha se smatra jednom od najpoznatijih manifestacija perzijske kulture i umjetnosti, a koje datira još od vremena drevne Perzije.

Tradicionalne vještine tkanja tepiha u provinciji Fars i u Kašanu uvrštena je na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa 2010.godine. Uzorci tepiha podsjećaju na perzijski vrt koji je ispunjen cvijećem i pticama. Tradicionalni perzijski tepisi izrađeni su od prirodnih boja, a materijali koji se najčešće koriste za tkanje su vuna, svila i pamuk.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime